2015. március 30., hétfő

Mikáczó Alexandra: Lázálom


Versből novellát - vers: Goethe - Tündérkirály

kép: Wielaw Piesak - scene from Goethe's fairy tale
Sötét, viharos éjszaka. Csupán a hold és néhány a felhők közül előbukkanó csillag ontja fényét az indigószín égbolt felől a kietlen tájra, valamint az időnként könyörtelenül, nagy robajjal lecsapó villámok, melyek minden lelket megrémisztenek. Minden élőlény, még a legapróbbak is elmenekültek már az égszakadás elől. Életnek nyoma sincs a vidéken. Vagy mégis... Amott egy kihalt erdő, benne keskeny ösvény. Egy lovas vágtat rajta, átkarol valamit... valakit. A lovas egy apa, karjaiban tartja egyetlen kisfiát. Öleli, takarja, óvja a süvítő széltől egyetlen kincsét, jobban, mint tulajdon szeme világát. Hiszen rajta kívül nincs már senkije. A felesége belehalt a szülésbe. Utolsó kívánsága az volt, hogy óvja egyetlen gyermeküket. S a férj megígérte neki, hogy így tesz bármi áron. Azonban ezen ígéret nélkül is életét adná érte, ha kellene, úgy szereti őt.

A ló patája felveri maga után a sarat, keresztülgázol pocsolyán, árkon, ingoványon, csak hogy célhoz érjen: szereti gazdáját és annak gyermeke is fontos számára. Ők mindig jók voltak hozzá, s nem mellékesen emlékszik, hányszor csempészett ki a pici csemegét számára odahaza, amikor az nem lett volna neki szabad. Kötelességének érzi, hogy megmentse őket, és tudja, rajta múlik, mikor érnek célt, így dacolva a viharral galoppozik át a legmeredekebb akadályokon.
A gyerek közel húzódik a férfihoz, teste lángol, alig van magánál: beteg.
Fiam – kérdi a férfi –, miért bújsz így hozzám? Mi bánt?
A kisgyerek nem rá néz, tekintete valahová a messzeségbe réved, a kietlen erdő sűrűjébe. A csillogás tűnőben van belőle, csupán valami tompa fény dereng még a kék szempárban. Lát valamit, amit a másik nem. Amit nem láthat más, rajta kívül senki sem. Egy alak rajzolódik ki a távolban, a tölgyfák gyűrűjében. Hosszú, bíborszín palástot s előkelő, úri öltözéket visel a legdrágább, leglágyabb anyagokból, amelyeket csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak. Fején aranyból készült királyi fejfedőt hord, melyet a legkülönfélébb ékkövekkel raktak ki. Egész megjelenéséből sugárzik valami borús, veszélyes, ámde mégis vonzó erő, mely rejtelmessé teszi alakját. Udvariasan meghajol, elmondja nevét és szándékát, amitől a kicsi megrezzen.
Még jobban akaszkodik apjába, úgy felel:
Nem látod, apám, a Tündérkirályt? Fején korona, palástja leng...
Fiam – felel aggódó édesapja, s igyekszik megtartani egyre bágyadtabb, szédülő gyermekét –, ott csak egy ködfolt dereng.
Valóban nincs más ott, csak a pára és a kopár fák, meg a sáros föld, amit szüntelen áztat a szakadó eső. De a fiú nézi, látja az alakot, mely csak neki mutatkozik meg: a lázálmot, ami igyekszik elszakítani őt ettől a világtól.
A titokzatos Tündérkirály – a fiú így nevezte, hiszen már bemutatkozott neki a sejtelmes úr – nyájas, andalító szavakat súg neki, amiket ő a messzi távolból is tisztán hall, akárha a lény mellette állna, hozzá hajolna, s egyenest a fülébe duruzsolna:
Szép gyermekem, gyere, indulj velem: sok tarka virág nyílik a rétemen. Tudok szép játékokat s ad rád aranyos ruhákat anyám.
Nem hallod, apám, a halk szavakat? – fordult a gyermek édesapja felé, aki továbbra is tartotta őt, nehogy leessen bágyadtságában a nyeregből. – A Tündérkirály hív, suttog, csalogat...
Fiacskám – csitítja apja, s bátorítóan megszorítja a gyenge karocskát –, ne félj: a száraz lomb közt zizzen a szél.
Tényleg csak zizzenés, semmi más, de a fiú mást hall, negédes dalolást, s félelemmel telve öleli apját, ki egyre inkább hajszolja a paripát.
Az alak közeledik, s tovább beszél ugyanazon a csábító hangon:
Szép gyermekem, jöjj velem, azt akarom: megládd: lányaim várnak nagyon, – táncolnak is ők, ha a hold idesüt, s majd álomba ringat gyönge kezük.
A hang olyan bódítóan cseng, hogy a fiúcska csak még inkább megrémülve szorítja apját, arcát pedig apja kabátjába fúrja, így próbál menekülni a kísértés elől.
Hát nem látod... ott – mutat erőtlen, remegő kis kezével egy irányba a fiú – nem látod, apám: a tündérlányok már várnak reám.
Fiam – nyugtatja apja, bár hangjába a kétségbeesés vegyül –, fiam, én jól látom: amott a nedves fűzfák törzse ragyog.
Így van ez, nem másképp, csak fűzfák állnak arra, merre a beteg mutat. A kicsiny kéz erőtlenül hanyatlik alá a levegőben.
Ám a Tündérkirály nem adja fel, szánt szándékát semmiképpen sem kívánja megmásítani:
Úgy tetszel nékem, te drága gyerek! – nyújtja felé kezét, hogy magához vonhassa. – Mondd: jössz-e velem, vagy elvigyelek?
A fiú teljesen megrémülten szorítja apját, jobban, mint erejéből telne, nehogy sikerüljön a királynak elragadnia tőle, s elvinnie a messzi ismeretlenbe. Ez már apját is őszintén megijeszti, s újra megsarkantyúzza lovát, ami még eszeveszettebb iramot vesz fel.
Édesapám, ne hagyj... ne – megállj: megragad – elvisz a Tündérkirály.
Megborzad a férfi e szavak hallatán, s még inkább hajszolja lovát. A gyermek fel-felnyög, a ló egyre eszeveszettebbül nyargal, szája habzik, pöfékel, mégis sebesebben vágtat a legsebesebb nyílvesszőnél, érzi a kicsi sorsát. Megérkezik, csaknem összeroskad, prüszköl. A férfi lepillant, teste-lelke sajog: ölében a kisfiú már halott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése