2015. március 23., hétfő

Hasznos tippek íráshoz IV. - A Történet


A Történet
Andrew Ferez - Dragon Writer

Hol is kezdjem. Sokan várnak arra, hogy egy igazán egyedi történetet találjanak ki. Rengeteg időt vesztegetnek el azzal, hogy forradalmi ötlettel álljanak a nagyközönség elé. Az írások egyike sem tartalmaz újat, megdöbbentőt. Nem tudom, van-e olyan, ami új vagy megdöbbentő lehetne az írás területén, akármely műfajban is ír az ember. A jó és rossz harca, a tudomány és az emberi lét örök ellentéte vagy éppen egybeolvadása, morális és erkölcsi vívódások, társadalmi vagy személyes kritikák. Létezik olyan dolog, amiről még senki nem írt? Nem hiszem. Ami eltérhet az eddigiektől, az a látásmód, a szemszög, amiből nézed a dolgokat, az ezáltal kialakított véleményed, amely másokra is hatással lehet. Ez hordozhat-e valami újat? Szintén nem hiszem. Az évezredek alatt élt milliárdnyi ember közül rengetegen jutottak el ezekre a következtetésekre, látásmódokhoz. Miért nem ismerjük őket? A válasz egyszerű: Mennyit tudunk a múlt embereiről? Mennyi maradt ránk belőlük? Mennyi időt fordítunk arra, hogy megismerjük ezeket? 
Az egyiptomi írást is elfelejtették az emberek, pedig egy hosszú korszak meghatározó birodalma volt. Jött egy új, majd egy még újabb, az emberek már nem használták, majd lassan elfeledték. Egészen a Rosette-i kőig nem is tudták megfejteni a hieroglif írásokat. De a mai világban is van erre példa. Hányan tudnának ma latinul elolvasni egy bibliát? Esetleg ó-görögül? Vagy koptul? Vagy egy Seneca írást eredetiben? A világ változik, a felhalmozott tudás és irodalmi művészet továbbadása a jelen nemzedékének dolga, olyan nyelven, amit mindenki megért. 
Ilyen az írás is. Semmi újat és megdöbbentőt nem fogunk tudni írni, csak kicsit másképp, ahogy többen megértik mit is akarunk írni, vagy miről. Ha nem értik, akkor csak pusztán tetszik nekik.:)

"Aki nem hiszi, az járjon utána" - ahogyan a népmesék végén szokott lenni. Van egy pár irodalmi mű, lejegyzett néprajzi, antropológiai kutatás, ami ezt támasztja alá. (Többek között a modern szappanoperák elődje a Szép asszonyok egy gazdag házban című regény. Komolyan. Olvasd el! Meglátod, a Barátok közt, Eszmeralda, stb fog visszaköszönni az oldalairól. Valamikor a XIV.-XV. században íródott és 1610-ben jelent meg először nyomtatásban) Ezért megspórolom az időt, és inkább segítek arra koncentrálni, hogy megtaláld a magad stílusát, amivel azt, amit már mások réges-régen megírtak, úgy írd meg, hogy a jelen kor olvasójában mély nyomot hagyjon az eredetisége.
Az ötletek megtalálása nem okozhat gondot. Írni bármiről lehet.
Naponta haladunk el a minket körbevevő életek, formák mellett. Nap, mint nap ott vannak, teszik a dolgukat, anélkül, hogy észrevennénk, tudatosulna bennünk, mi is folyik körülöttünk. Ahogy az indiánok szokták mondani: Nézünk, de nem látunk. Amikor elkezdesz látni, elsőre megdöbbensz, mennyire más világban is élsz, mint amit eddig képzeltél róla. Megdöbbentő igen, mert rájössz, hogy eddig nem is éltél. A döbbenet rávilágít, konkrétan rávilágít a körülötted lévő világra. Úgy érzed és gondolod, mennyire jó, hogy már látod őket, észreveszed őket. A méheket, ahogy virágról virágra szállnak, a gyíkok a magas növények között megbújva, a tücskök és gyíkok odúja, ahol élnek. Az előbbiek a nappal fénye elől bújva, az utóbbiak a fészküket rendezik be. Észreveszed, ahol az éjjel az őz járt, a növények enyhe elhajlását könnyed léptei nyomán, a lelegelt zsenge növények maradékát, ami a reggelije volt. Ezekről mind úgy gondolod, észreveszed őket, látod őket. Pedig nem így van. Eddig is ott voltak. És már csak rád vár, hogy ezt megmutasd másoknak, hogy elkalauzold őket egy olyan világba, amire vágynak. Legyen az az űrben, a Földön, a középkorban, elfek és hobbitok között, szuperhősök, szemüveges varázsló fiúk világában, esetleg megcsalt szeretők, félresiklott életű emberek mellett, kemény detektívek, pipázó nyomozók bűnügyi nyomozását végig izgulni.
Végezetül: Szerintem az átlagostól eltérő íráshoz nem kell más, mint merni elengedni magunkat a fantáziánkban, és semmit sem szabad meggátolni benne. Semmit! Mindent merni kell átélnünk benne, szégyenérzet és lelkiismeret furdalás nélkül.

És még nincs vége:) Hamarosan folytatódnak a tippek.


            ~Vass Attila ~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése