2014. május 4., vasárnap

A szereplők életre keltése I.

Mitől lesz élő egy szereplő? Ezt taglalja a Kezdő írók kézikönyvének egyik fejezete.
Pontokba szedtük a legfontosabbakat:
  • Akar valamit, vágyik valamire. Ez mozgat minden embert.
  • Összetett jellemmel rendelkezik, gyakran egymásnak ellentmondó személyiségjegyekkel (Gondoljunk a filmekre, ott van pl Hellboy, aki egy nyers modorú szörnyvadász, ráadásul maga is démon, ám mégis szerelmes valakibe, rajong a kismacskákért és a jó szivarért.)
  • Következetesség, azaz mindig a megformált jelleméhez méltón viselkedik. (Az előbbi példánál maradva: Hellboy nem fog jópofizni senkivel, nem könyörög, és nem hagy cserben senkit. Ez ellenkezne a jellemével.)
  • Képes változni. Az események hatására változzon a személyisége, ahogy az élő embereknek.
  • Van valami hóbortja. Ez nem fontos, hogy valami különleges dolog legyen. Elég egy apróság, pl mindig idegesen hátradobja a haját, vagy mindent megszagol, vagy mindig bekrémezi a kezét, vagy mindig a keze ügyében tartja a C-vitamint, bármi lehet.
Hogy érhetjük ezt el? Tervezzük meg a szereplőket.

A legfontosabbak: neve, kora, neme, honnan jött, milyen hatások érték, és ezek révén milyen emberré vált, milyen a világnézete, külseje (ha ez fontos a történet szempontjából, pl valami fogyatékosság, vagy feltűnő ismertetőjel), árulkodó lehet a tartása, öltözködése, hogy hol lakik, hogyan él, miből él, kikkel él, kikhez kötődik, kiket szeret, kiket gyűlöl, fél-e valamitől, mi a hóbortja?
Képzeljük el a szereplőnket különböző helyzetekben. Hogyan reagálna?

Legjobb, ha máris élő emberként gondolunk rá, és megpróbálunk rájönni, milyen ő valójában. Ha elé állhatnánk és kikérdezhetnénk, milyen kérdéseket tennénk fel és hogyan válaszolna ő? Készítsünk riportot a szereplőnkkel. Ő mit gondol önmagáról?

Gyakorlat
1. Nézz ki valakit a környezetedben, akit csak felületesen ismersz, pl bolti eladó, postás stb. Fontos, hogy valós személy legyen, hogy lásd, milyen meglepetéseket tudnak okozni.
Készíts egy adatlapot, és írj fel rá mindent, amit tudsz róla. Külsejét, korát, nevét. Ha tudsz, beszélgess vele, és próbáld felderíteni a személyiségét a fenti felsorolás alapján.
2. Ha az elsőt legalább fejben elvégezted, állj neki egy kitalált személy megformálásának.


Farkas Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése