2015. április 7., kedd

A könyv illata

Mostanában egyre többször kerül terítékre az e-book kontra nyomtatott könyv közötti mérlegelés, hogy egy írónak melyik megjelenés, mit jelent.
    Lehet elemezni a két kiadási forma közötti környezeti hatásokat, árakat, presztízst, és sok minden mást. De nézzük a könyvet más szemszögből, hogy vajon az írónak és az olvasónak miért jelent "valamit", ha papír alapú könyvet tart a kezében.
    Egy könyv, azon túl, hogy esztétikailag is értéket képvisel, ne felejtsük el, hogy a mai napig az egyik leggyakoribb ajándékozási forma. Leszámítva az „ Adnom kell valamit, nézzünk egy könyvet  kényszert. Vagy: „ Akkor legalább egy könyvutalványt veszek. 
kép: David Pinzer - Library


    Ha könyvet ajándékozunk, akkor magunkban megvizsgáljuk a személyt, hogy vajon melyik könyv is tetszene neki. Ha csak nem tudjuk konkrétan, melyikre vágyik. Tehát már van egy érzelmi kapcsolódás a könyvhöz. A megajándékozott személy részéről szintén érzelmi kötelék alakul ki a könyv felé.
    Nézhetjük azt is, amikor simán mi magunk választunk könyvet magunknak. Milyen szempontok alapján választunk könyvet? Van aki a fülszöveget olvassa el, van akinek az író fontos, vagy a kiadó; esetleg a világ; a grafikus, aki a borítót tervezte. Vagy egyszerűen csak belebotlunk, és azt kiáltjuk magunkban hangosan: KELL!!!
    Előfordul olyan is, hogy valaki kölcsönadta, és nem került vissza eredeti gazdájához a könyv, mert annyira meghatározója volt életünknek, vagy épp ezért azt a kiadást hajkurásztuk éveken keresztül, antikváriumról antikváriumra járva.
    Mennyi érzelem, ami a papír könyvekhez tud kötni minket.
    Ezzel szemben az e-book mit ad? Egy halom karaktert, személytelenséget. Megfelelő eszköz nélkül nem mobilis, ha sokat olvasok, és nincs töltési lehetőség, lőhetem az olvasást. A strandon hamarabb viszik el a benne tárolt könyveimmel együtt, mint mondjuk egy Stephen King könyvet, amíg éppen pancsikolok a Balatonban.
    Nézhetjük az elektronikus eszközök meghibásodásából adódó kellemetlenséget. Vagy nézzük a régen kiadott könyveket, amelyek már csak antikvár boltokban beszerezhető, mert a kiadó megszűnt, és a könyv nem lett azóta újra kiadva. Ilyen esetben hogyan lehetne beszerezhető egy e-book?
Egyedül a könnyen és gyorsan való hozzáférés az, ami vonzóvá tudja tenni. Igazából a helyén kell tudni kezelni az e-bookot, és akkor sikerre vihető.

    Nekem mondjuk egy évekkel ezelőtti kísérlet jobban tetszett. Egy cég kidolgozott egy olyan kis nyomdai gépet, amelyik a nagyobb méretű könyváruházakban tudott volna működni. Az elv egyszerű. A vásárló odamegy a gép számítógépes részéhez. Bepötyögi a keresett könyvet, majd a kért összeget bedobja, átutalja, vagyis kifizeti a könyv árát. A gép pedig rövid időn belül egy puhafedeles, ragasztott könyvet ad ki. Miért jó ez a megoldás? Nem kell a kiadónak a lehetséges példányszámon agyalnia, hogy vajon mennyi lesz az, ami el fog fogyni. Vagy egyáltalán nem nyomtat a nyomdával, vagy csak keveset egy ismeretlen szerző esetén, és ha mégis siker a könyv, akkor a gépből megvehető. Nincs raktározási probléma.
    Nem tudom ugyan, hogy egy-egy külföldi műnél a licencelés hogy megy, de nem hiszem, hogy az gondot jelenthetne egy ilyen esetben.
    "Mindenki" jól jár. Talán a grafikusok nem annyira.:) Sajnos a kiadók és a nagy könyváruházak nem mutattak megfelelő érdeklődést a berendezés iránt, így a fejlesztés abbamaradt.

    Végezetül a hagyományos könyv mellett még egy érv. Azt az íróval bármikor tudom dedikáltatni. Vagy akár a grafikussal, ha nagyon jó a borító. E-book esetében? Semmi ilyenre nincs lehetőség. A keményfedeles, vagy ünnepi kiadásokról nem is beszélve.
    Ennyi érzelmi kapocs láttán meg is kaptuk a választ, hogy mind az olvasó, mind az író szemszögéből, miért "akkora" presztízs a nyomtatott megjelenés.
    Azért még azt hozzátenném, hogy elkötelezett híve vagyok annak, hogy az ökológiai lábnyomom a lehető legkisebb legyen. Ezért én szívesen vennék valami jó alternatív megoldást az e-book olvasók terén. A jelenlegi helyzet az, hogy az e-book olvasók nem szennyezik kevésbé a környezetet, mint a hagyományos, papír alapú könyvkiadás. Ennek oka, hogy a normál 5-7 éves használat helyett, a nagyközönség félévente cseréli egy újabbra az elektronikai kütyüjét. Ami ráadásul még használható lenne.

~Vass Attila~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése