2015. május 17., vasárnap

Fenyves Barbara: Forróság

 Versből novellát - vers: Goethe - Tündérkirály

Bence úgy érezte, mintha tüzes kemencébe rakták volna, égett minden porcikája. Muszáj volt lehűlnie egy kicsit, de nem tudta mit tegyen. Felült az ágyban. A szoba sötét és ijesztő volt, próbált nem gondolni azokra a szörnyekre, amiket még az osztálytársa, Roli mesélt neki. Kiszállt az ágyból, majd kilesett az ajtón. Hangokat hallott lentről. Lábujjhegyre állt és halkan lépdelt a folyosón, amíg a lépcső tetejéhez nem ért. A hangok lentről jöttek, a konyhából. Pár lépcsőfokot lejjebb araszolt amilyen halkan csak tudott, így már láthatta a szüleit, ahogy veszekednek a konyhában.
​kép: ​
Tysmeokuiqaa by RHADS
Nekünk nincs pénzünk erre! – kiabálta az anyukája. Sápadtnak, fáradtnak tűnt. Halványan még rémlett előtte egy másik énje, mikor mosolygósan, kipirult arccal nézett rá és szinte sugárzott. De olyan régnek tűnt, még így is, hogy csak nyolc éves volt.
Igen, tudom, hogy nincs, de ez segíthetne – válaszolt az apja. Ő is másnak tűnt. Mintha kevesebb lett volna a haja, az arcán pedig mélyebbek lettek a ráncok. Csak mostanában szokott Bence ilyen apróságokra felfigyelni.
Szerinted én nem tudom? De akkor sincs pénzünk – mondta és a végére elvékonyult a hangja. Leült az asztalhoz és kibuggyant pár könnycsepp a szeméből.
Tehetnék valamit. Ott van Laci, ő segíthetne…

Nem! – szólt rá határozottan, ahogy felnézett a férjére. – Megígérted, hogy abbahagyod! Nem kockáztathatsz mindent! Nem engedem! – mondta egyre hangosabban. Bence összehúzta magát. Nem szerette, mikor a szülei veszekednek.
De lehet ez az egyetlen lehetőségünk segíteni neki. – Megfogta a kezét és egyenesen a szemei közé nézett. – Csak nem akarom, hogy…
Én sem akarom. Viszont azt sem, hogy téged elveszítselek. Kitalálunk valami mást.
Bence úgy gondolta, hogy már eleget hallott és nem is akart többet. Visszament a szobába és magára húzta a takarót, majd megölelte a mackóját. Még mindig érezte, ahogy a forróság szinte elemészti. Félt, hogy tényleg lángra kap. De nem akart lemenni a szüleihez.
Bence… én segíthetek neked – szólalt meg egy hang, mire ijedten felült az ágyában. Zihálva nézett körül, de semmit nem látott. Gondolta, hogy a forróságtól már megint képzelődik, úgyhogy visszafeküdt. – Bence… hadd segítsek. Én tudok.
Ki-ki vagy te? – kérdezte meg halkan, riadt hangon, ahogy megint felült.
Én vagyok a Tündérkirály – mutatkozott be mézesmázos hangon. Bence hunyorgott, mintha látott volna valami árnyékot az ajtónál, de nem volt biztos. – Segíteni akarok neked.
Hogyan?
Eltüntetem a forróságot. Ha velem jössz, nem fogod soha többé érezni.
Bence ezen elgondolkodott. Milyen jó is lenne eltüntetni a forróságot. Mostanában folyton érzi, nem telik el úgy a nap, és egyre gyakrabban jön elő. Emlékszik, amikor még a kórházban feküdt. A mellette levő lány, Laura is folyton azt érezte. Sokat beszélgetett vele, megértették egymást. Mindketten szerették azt az állatos mesét, amit szombat reggelente adtak. Látta rajta, ahogy folyton utoléri a forróság. Megígérte neki, hogy segíteni fog. De egyik nap egyszerűen eltűnt mellőle. Kérdezte a nővéreket, hogy hova lett, de csak annyit mondtak, hogy egy jobb helyre ment. Soha senki nem árulta el, hogy az hol van. Mikor pedig ő szeretett volna arra a helyre menni, az anyukája mérges lett, majd sírni kezdett.
Elgondolkodott és nyitotta volna a száját, hogy válaszoljon a Tündérkirálynak, mikor az apukája lépett be az ajtón.
Szia. Nem tudsz aludni? – mosolygott rá, de mintha közben szomorú lett volna. Néha elgondolkodott, hogy hogy tud az ember egyszerre mosolyogni és egyszerre szomorúnak lenni. Olyan összezavaró.
Te is hallottad?
Micsodát? – kérdezte, ahogy odament hozzá és leült az ágya szélére.
Hát a Tündérkirályt. – Erre az apja összevonta a szemöldökét, majd körülnézett. – Ott az ajtó felől hallottam.
Nem, de megnézem. – Felállt és az ajtóhoz ment, de nem látott semmit sem, úgyhogy visszament a fiához. A homlokára simított. – Megint lázas vagy.
Nem akarok megint gyógyszert bevenni. – Az apja végigsimított a haján, majd megpuszilta a homlokát.
Tudom, ígérem, hogy nem sokára minden rendben lesz. De most hozok meleg teát és majd abba beletöröm. Úgy nem is fogod érezni, jó lesz?
Jó lesz. – Halványan rámosolygott, amit az apja is viszonzott, majd kiment, hogy hozzon neki teát. Bence addig az ajtót bámulta. Mintha az árny most is ott lett volna.

Ismét otthon, ismét forróságok közepette. Forgolódott jobbra-balra. A földszinten feküdt a kanapén, a tévét bekapcsolta neki az anyukája, de ő a konyhában főzött. Kitakarózott, majd utána be, ezt ismételgette. Úgy érezte, mintha a levegőt is elszívná előle valaki. Szólni akart az anyukájának, de nem mert. Tudta, hogy ideges lenne és sírna és szomorkodna. Nem szerette, hogy ha ilyen. Főleg azt nem, hogy ha miatta. Inkább tűrte, hogy a forróság elérje a lábujjától a feje búbjáig.
Még mindig tudok segíteni – szólalt meg a Tündérkirály. Most hiába volt világos, Bence így se látta, akármennyire nézett körbe-körbe.
Úgysem tudsz – motyogta.
Pedig de. Csak kérned kell és én elviszlek téged a Tündérek birodalmába, ahol boldog lehetsz. Laura már velem van, szeretné, ha te is csatlakoznál hozzánk.
Laura? – kérdezte, ahogy felemelte a fejét. – Akkor nálatok van az a jobb hely?
Igen, nálunk. Gyere velem… – A hangja a végére elhalkult.
Az anyukája lépteit hallotta, ahogy bejön hozzá a nappaliba. Bence felnézett rá és meg akarta említeni neki a Tündérkirályt és a jobb helyet, mikor látta, ahogy sápadtan nézi a tévét. Ő is felé fordult. Éppen a hírek mentek.
Először nem értette, hogy mitől viselkedett így az anyukája, majd megpillantotta az apukája fényképét a tévéképernyő sarkában. A híradós éppen arról beszélt, hogy ő és még valaki próbáltak kirabolni egy postát, de elkapták őket. Emlékszik, hogy az apukája egyszer már tett ilyet és akkor sokáig nem is lehetett itthon velük. De akkor megígérte, hogy többet nem hagyja el őt. Tudhatta volna, hogy hazudni fog neki. Az anyukájára nézett, aki a szája elé kapta a kezét és látta, ahogy sírni kezd.
Anya… - szólalt meg halkan, mire ránézett, és mintha csak most vette volna észre, hogy ő is a szobában van. Odament hozzá és leült mellé, megfogta a kezét.
Minden rendben lesz, kicsim. Anya itt van.
Bence… gyere velem. Ha nem jössz, én foglak elvinni – mondta a Tündérkirály és hirtelen nem is tűnt olyan kedvesnek. Bence hirtelen úgy érezte, mintha valaki megmarkolná a csuklóját.
Anya! – ült fel hirtelen ijedten. – Itt a Tündérkirály! El akar vinni! – mondta kétségbeesett hangon, ahogy próbálta elhúzni a kezét.
Bence… Nyugodj le…
Jobb helyen leszel. Ott nem lesz gondod semmire – folytatta, de Bence csak egyre inkább megijedt tőle.
Kapálózott jobbra-balra, közben érezte, ahogy a forróságtól mintha most tényleg lángra is kapott volna. Csak ismételgette, hogy nem akarja, hogy elvigyék, miközben karok fogták le.
Hirtelen minden erő kiszállt belőle, érezte, ahogy a teste könnyebb lesz. Láthatatlan karok emelték fel és vitték el ölben egyre messzebb az anyukájától, akinek még hallotta a keserves sírását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése