2014. július 4., péntek

Formázás, ha már Írnom kell!

Nem tudunk olyan formázási elvárásokról, amik a pályázatoknál általánosak lennének. Nem tudunk róla, hogy erre lennének kőbe vésett szabályok. Az itt megadott formázás egy általános, kulturált, rendezett, jól olvasható szöveget eredményez.

Vegyünk le a polcról egy regényt, nyissuk ki, és nézzük meg, hogy néz ki. Az írásunk formázása ehhez hasonló kell, hogy legyen.



Word 2003-ban az alábbi formázási beállításokat javasoljuk:
- 2,5-es margók
- Times New Roman, 12-es betűk. Sokan nem szeretik írás közben a "Serif" (talpas) betűtípusokat. Én pl. Tahoma betűtípussal írok. Nyugodtan állítsuk magunknak olyanra, amilyet szívesen nézünk írás közben, de mielőtt elküldjük egy pályázatra, állítsuk át Times New Roman-ra)
- Végezzük el az alábbi beállításokat:
      Formátum menüpont/ Bekezdés/Behúzás és térköz/
      Igazítás: Sorkizárt;
      Behúzás -Típusa: Első sor; Mértéke: 1,25 (vagy 1,27 is jó)
      Térköz Előtte, Utána: 0 pt, Sorköz: Szimpla

A műveletet egyszerűbb elvégezni, mint végigolvasni, íme a képek:



- Írjuk a lap tetejére középre a nevünket és az elérhetőségünket
- 2-3 sorkihagyás után írjuk fel középre csupa nagybetűvel a mű címét, ez lehet félkövér(bold)
- Alá középre csupa nagybetűvel a nevünket, vagy írói álnevünket. Ha az álnevünket használjuk, ez alá írjuk oda zárójelben a valódi nevünket.
- Egy sorkihagyás után kezdődhet az írás.



- Oldalszámozásnál az első oldalt ne számozzuk, kezdjük a másodiktól (egyes pályázati felhívásokban kérik, hogy ne számozzuk az oldalakat, erre ügyeljünk!)
- Láblécben érdemes a nevünket, a mű címét és a dátumot beleírni.
- Mentés: A fájl nevében szerepeljen a nevünk és a mű címe, ahogy a példában látjuk: "Cicero-Jo-es-rossz-hatarai.doc". Ne használjunk szóközt és ékezetes betűket. Szóközöknél tegyünk kötőjelet. Még mindig előfordulhatnak olyan levelezőrendszerek, amelyek nem tudják értelmezni a szóközt és az ékezetet).

A párbeszédek miatt végezzük el a következő beállítást is:
- Automatikus számozást ki kell kapcsolni, így: Formátum/ Felsorolás és számozás - itt a legelső lehetőséget NINCS-re kell állítani.



- Párbeszédeknél nem szokás rövid kötőjelet/gondolatjelet használni, csakis hosszút, ahogy a példában látszik. Ezt a Ctrl + a numerikus billentyűzet "mínusz" jelével tudjuk leírni. Ez írás közben nem nagyon esik kézre, ezért jó megoldás a dupla rövid kötőjelet használni, melyet a Word "Automatikus javítás" parancsával egy hosszú gondolatjelre cserélünk. (Vagy írás végén az Eszközök/Csere funkcióval)

Az automatikus javító szótárba a következőképpen tudjuk felvenni ezt:
Eszközök/Automatikus javítás menüpont. Írjunk a "Hibás" mezőbe két rövid kötőjelet, majd a "jó" mezőbe egy hosszút. OK gombbal mentjük, ezután valahányszor kétszer egymás után kötőjelet írunk, a Word javítja egy hosszú gondolatjelre. (Kötőjeles szavaknál maradjunk a rövid kötőjeleknél.)



Ha nem Word 2003-at használunk, nézzük meg a súgóban, vagy keressünk rá az adott funkcióra akár a Google-ban is, elég jó leírások találhatók.

Fontos: MINDEN PÁLYÁZATI FELHÍVÁSNÁL OLVASSUK EL FIGYELMESEN A FORMÁZÁSI ELVÁRÁSOKAT!

Ha valakinek van egyéb formázással kapcsolatos javaslata, észrevétele, kérjük, ossza meg velünk a kommenteknél. Köszönjük!

Köszönjük a figyelmet!

Farkas V. & Vass A.
~ Írnom kell! ~

7 megjegyzés:

  1. Eltekintve attól, hogy Word 2003-ban nekem még sohasem működött a két rövid kötőjelből az egy hosszúra konvertálás, a leírás tökéletes. Fura módon az egészből talán a legfontosabb az automatikus számozás kikapcsolása. Az összes beállítási zűrt elháríthatjuk később néhány kattintással. Az automatikus sorszámozással vagy pláne tabbal jelzett párbeszédet, csak aprólékos munkával javíthatjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az hogy lehet? Mi lehet az oka vajon? Én is Word 2003-at használok, és a fent leírt módon simán működik.

      Törlés
    2. Másik lehetőség: Beszúrás menü/Szimbólum/Speciális karakterek fül: ki kell jelölni a gondolatjelet a listából (azt, amelyikhez a Ctrl+Num- gyorsbillentyű tartozik), aztán a Gyorsbillentyű gombra kattintva megjelenő felületen meg lehet adni a szimpatikus billentyűparancsot.

      Törlés
    3. Kipróbáltam ezt a speciális karaktereset, de valamiért nem működik. Hozzárendeltem egy másik billentyűparancsot (mert ugye alapból ott van a gyári), és az új paranccsal nem működik. Lehet, hogy törölni kell a régit?

      Törlés
    4. Passz, nekem így működött :-(

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. + 2 fontos tipp.
    Használd a tabulátort (tab billentyű)! Bár történet írásnál kevésbé gyakori, de ha nem a szövegtörzs vonalában akarunk elhelyezni egy sort, (például egy utcai tábla szövegét: PORSZÍVÓ ÜGYNÖKÖK KÍMÉLJENEK!) NE a sorköz billentyűvel húzd középre, hanem tabulátorral! Ha a sorköz billentyűt használod, nyomtatásnál vagy egy másik szövegszerkesztővel megnyitva, esetleg ha átmented PDF formátumba, az egész szöveg elcsúszik, és oda a szépen megformázott dokumentumod. Első ránézésre bonyolultnak tűnhet, de ha sikerült megértened, több kérdésben is segítségedre lehet. A tabulátor a barátod! Szakdolgozat írásnál különösen ajánlott!!!

    A sok entert pedig elkerülheted a sorköz funkció egyéni beállításával.

    A másik probléma, amit gyakran megfigyelek az a dokumentum rossz formátuma. Az elsődleges szempont a pályázati kiírásban szereplő dokumentum formátum és annak mérete(!). DE ha nincs ilyen akkor .doc formátum vagy PDF, ezeket mindenhol olvasni tudják !!! A pdf előnye, hogy nem tud senki belenyúlni az írásodba, de nagyobb helyet foglal mint a .doc, ha nyomtatják a zsűrik, ziher, hogy megtartja a fomrázást stb. Mostanában divatos a .docx is, az újabb szövegszerkesztők ezt is tudják mind, de egy irodalmi pályázaton nem biztos, hogy a zsűri IT kérdésben naprakész. Lehetséges, hogy egy régebbi MSOffice-t vagy más ingyenes szövegszerkesztőt használ, ebben az esetben nem fogja tudni megnyitni a .docx-et, kiestél. Tehát .doc vagy pdf!!!!

    +1 ráadás Egyszerűen formázz
    Ez leginkább azoknak szól, akik megcsinálták mind a 7 modulos ECDL vizsgát, és kamatoztatni szeretnék tudásukat, minden áron.
    Nem tudhatod, hogy a zsűri milyen programmal nyitja meg a művedet, és az hogyan értelmezi a te szövegszerkesztőd formázását. Egyáltalán megnyitja e, vagy elcsúszik az egész, kihagy részleteket, eltűnik például a fontos részletet tartalmazó szövegdobozod (porszívó ügynököket csak tabulátorral érdemes riogatni). Velem előfordult, amikor a két itthoni gép MS OFFICE-a és Libbre office-a között próbáltam kommunikálni. Ezért törekedj a legegyszerűbb formázásra. NE BRAVÚROZZ! CSak a legalapvetőbb eszközöket használd. A cikkben említettek + a tabulátor bőven elég, de elengethetlen!

    Valakinek ezek túlontúl egyértelműek ahhoz, hogy szót ejtsen róluk. Mégis sokszor találkozom ezzekel a hibákkal. Remélem segítettem. Bocsi, hogy hosszú lett. ;-)

    VálaszTörlés