2014. július 4., péntek

Tapasztalataink a pályázat során

Bár a művek értékelése már zajlik, összeszedtük az eddigi tapasztalatainkat és észrevételeinket. Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert hamarosan indítjuk a következő pályázatot, talán többek számára hasznos, ha a mostani tapasztalatokkal gazdagodva tud belevágni az új pályázatba.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy azzal a szemmel igyekeztünk nézni a pályaműveket, ahogyan valószínűleg bármelyik pályázatkiíró nézheti, és a gyakori hibákat és ezzel kapcsolatos javaslatainkat szedtük itt csokorba.



A kiírásban az szerepel, hogy .doc és .docx formátumú fájlokat várunk. Ennek ellenére kaptunk rtf formátumban és e-mailbe bemásolva is írásokat. Valószínűleg a legtöbb pályáztató visszajelzés nélkül hagyná, és azonnal kizárná a pályázatból az adott művet.
- Művünket minden esetben csatolt dokumentumként küldjük a kiírásban megadott formátumok valamelyikében.
- A fájl nevében szerepeljen a szerző neve és a mű címe, lehetőleg ékezetek és szóközök nélkül (szóközök helyén kötőjelekkel).
- A szöveg elején szintén szerepeljen a nevünk és a mű címe. (Kaptunk olyan fájlokat, ahol a fájlnév és a mű címe köszönőviszonyban sem volt egymással, és egyikben sem szerepelt a szerző neve.)
Vigyázat! Egyes pályázatokon kifejezetten kérik, hogy ne szerepeljen a név a fájlnévben és a dokumentumban. Ilyen esetekben ügyeljünk erre!
- A szöveget NE formázzuk, ne használjunk különleges betűtípusokat. Az elfogadható formázásról az alábbi cikkünkben olvashatnak: Formázás, ha már Írnom kell!
- Ügyeljünk a megadott karakterszámokra! A legtöbb pályázaton kizáró ok, ha rövidebb, vagy hosszabb a mű, mint amit a kiírásban meghatároztak. Nálunk is az volt.

Kaptunk olyan üres e-maileket, ahol a mellékelt értelmetlen nevű fájlokban ömlesztett szövegeket találtunk, a pályázó nevét pedig az e-mail címéből kellett kihámozni.
És kaptunk kedves és hosszú e-maileket, amikben a pályázók hosszan ecsetelték eddigi tapasztalataikat.

- Illik egy rövid kísérő e-malt írni, pl.:
"Tisztelt Pályáztató!
Mellékelten küldöm a novellámat a meghirdetett pályázatra.
Üdvözlettel: XY"
Nem kell kisregényt írni, de egy minimális udvariasság elvárható, és önmagunkkal szemben is lehetünk ennyire igényesek.
Ennél több viszont nem nagyon kell. (Kivéve, ha külön kérés volt, hogy jelezzük, ha már megjelentek műveink, vagy más efféle.) A pályafutásunkra és tapasztalatainkra a pályáztatók többnyire nem kíváncsiak, valószínűleg el sem olvassák. Kérdés nélkül inkább ne hozakodjunk elő ezzel a levelünkben.

A pályázat témáját pedig nem csak szórakozásból írja a ki a pályázatot befogadó, hanem, mert arra kíváncsi, hogy az kiben hogyan és milyen módon formálódik meg. A képzelete milyen képet alkot róla, amit utána szavakkal visszaad az olvasónak.
Sok pályaműnél egyértelmű volt, hogy nem a pályázatra íródott, hanem már korábban kész volt. Ez nem olyan nagy baj, ha egyébként témába vág. De sok olyan írással találkoztunk, aminek az égvilágon semmi köze nem volt a megadott témához.
Nagyon fontos a hozzáállás a saját alkotásunkhoz. Annyira vesznek komolyan íróként, amennyire az író saját magát és a művét. És annyi tiszteletet kapunk másoktól, amennyit mi adunk nekik.

Összességében: nagyon figyeljünk a pályázati kiírásra, mert gyorsan kihullanak azok, akik már az alapkövetelményeknek sem felelnek meg.
Vegyünk erőt magunkon és igyekezzünk minden pályázatra új művet írni, ne régieket küldözgessünk mindenhova. Ettől nem fejlődünk.

Ezek voltak az első benyomások, de a dolog legszebb része, a novellák olvasása még most zajlik, arról egy külön beszámolóval jelentkezünk az eredményhirdetés után.



Ha valakinek pályázatokkal kapcsolatban olyan tapasztalatai vannak, amelyek mások számára is tanulságosak lehetnek, kérjük, ossza meg velünk azokat a kommenteknél! Köszönjük!

Köszönjük a figyelmet!

Farkas V. & Vass A.
~ Írnom kell! ~

2 megjegyzés:

  1. kedves Szerkesztők!
    Miért nem adják meg az eredményt azoknak, akiknek már van megjelentetett kötete, vagy azok akkor jobb ha nem is jelentkeznek? Nincs sértő szándékom, csak nem értem. Hálás lennék, ha kapnék rá választ .
    Tisztelettel: Radmila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Radmila!

      Pontosan milyen eredményre gondol?

      Tisztelettel:
      Vass Attila

      Törlés