2014. szeptember 6., szombat

A paranoid író mindig óvja írásait

A paranoid író mindig attól fél, hogy az általa írt alkotás valamilyen módon elvész, az enyészeté lesz.
      A modern kor vívmányai, mint számítógép, tablet, okos telefon, rengeteg lehetőséget ad arra, hogy írott alkotásainkat biztonságba tudhassuk. Nem kötelező érvényű, amit most leírok, pusztán megosztom, én hogyan érzem biztonságban az általam írt történeteket.
      A mai világban rengeteg lehetőség van a megírt részletek, jegyzetek vagy kész művek biztonságos lementésére.
      Amióta van okos telefonom, azóta úton-útfélen, amikor felötlik bennem egy ötlet, egy jelenet, újabb részlet a folyamatban lévő regényemhez, akkor a Jegyzet funkció nagyon sokat segít. Számomra könnyebb és gyorsabb a kezelése, mint amikor még füzetet és tollat hordtam magammal erre a célra. :) Amikor elkészülök a jegyzeteléssel, akkor azt azonnal elküldöm egy külön erre a célra létrehozott e-mail címemre. Erre a mail címre küldök minden gondolatot, amelyekből később novella, szereplő vagy újabb regényjelenet lesz. (nem elsősorban a plágium ellen is véd, mert a szerver rögzíti az időpontot, amikor a mailt küldtem:D)
      Amikor hazaérek, ezeket az e-maileket átmásolom szöveges dokumentumba és elmentem a megfelelő mappába a merevlemezre. Sokan ilyenkor hátradőlnek, hogy ezzel meg is tett mindent az alkotás védelmének érdekében. Hát nem! Vírus, féreg, hacker és egyéb kártevők mellett a Murphy törvény örök és állandó. „ Ami elromolhat, az el is romlik.” Ezért az írott alkotásainkat tartalmazó mappát, úgy ahogy van, biztonsági másolatként másoljuk egy megfelelő méretű USB-s pendrive-ra. Nekem egy 2Gb-os van, és bőven elegendő. Képekkel, begyűjtött anyagokkal együtt mehet rá minden, amit az írás során használunk.
      A következő biztonsági mentést, a manapság egyre népszerűbb felhő szolgáltatások közül válasszuk ki. A legtöbb embernek van már Gmail-es vagy Hotmail-es e-mail fiókja. Ez a két nagy cég a postafiókot használók számára nagy tárterületet biztosít ingyenesen. (Google Drive; Google Drive letöltése - OneDrive; OneDrive letöltése) A nagyok mellett ugyanilyen felhőszolgáltatást indított a MEGA. Használjuk ki az ingyenes felhőszolgáltatások nyújtotta lehetőségeket és másoljuk fel oda is a féltve őrzött írásainkat. Windows 7 vagy 8 operációs rendszer esetén létezik egy számítógépen futtatható program, ami nagyon hasznos kis jószág. Linux alá a MEGA készített saját klienst eddig. Ezek a kliensek leveszik a vállunkról a folytonos feltöltés okozta nyűgöt. A programok telepítése során ki kell jelölni - vagy ő maga hoz létre egy mappát, amibe be kell másolni a szinkronizálásra szánt mappákat, fájlokat -, amit a felhőszolgáltatással folyton szinkronizál. Ha engedélyezzük a valósidejű szinkronizációt, akkor ahogy elmentünk egy dokumentumot, azt pár másodperccel később (élő internet kapcsolat esetén) már szinkronizálta is a felhőszolgáltatás tárhelyén. Így mindig a legutolsó mentés lesz meg, még ha a gép merevlemeze az "örök vadászmezőkre" tér is meg.
      Egy esetleges újratelepítésnél pedig a szinkronizáló programok telepítése után, megadva a fiókokhoz szükséges felhasználónevet és jelszót, máris töltődik le az összes írásunk a gépre. 
      A felhőszolgáltatás nem csak arra jó, hogy biztonságban tudhassuk írásaikat, hanem bárhol vagyunk, ahol van internetkapcsolattal rendelkező számítógép, hozzáférhetünk az ott tárolt fájlokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése